Monday, June 8, 2015

Sebab Saya Memilih Sustained Release Vita-C, 25 Manfaat Untuk Badan, Kulit Dan Rambut

Vitamin C, vitamin paling popular dari vitamin lain. Badan kita guna banyak vitamin C dari hujung rambut hingga hujung kaki sebab ia penting untuk tumbesaran dan baiki sel.


Di Shaklee, Vitamin C dikenali sebagai Sustained Release Vita-C.
Apa itu sustained release? Ia bermaksud proses di mana diformulasikan khas agar ia dapat dilepaskan secara perlahan-lahan mengikut paten istimewa yang menjamin penyerapan vitamin di antara 3 ke 6 jam. Atau dalam erti kata lain ia akan dilepaskan perlahan-lahan dalam aliran darah badan mengikut masa tertentu. Dan ia juga bersifat larut air maka, sesiapa yang memakan Vitamin C dinasihatkan minum air secukupnya sekurang-kurangnya 2 hingga 3 liter sehari.


  


25 kebaikan Vitamin C untuk badan, kulit dan rambut :-
sumber:
http://www.stylecraze.com/articles/amazing-benefits-of-vitamin-c-for-skin-hair-and-health/


Kebaikan Vitamin C Untuk Badan

1. Imunisasi / Daya Tahan Badan

Dos yang betul bagi Vitamin C akan melindungi badan dari jangkitan penyakit dan memelihara kesihatan tulang dan gigi. Ia juga meningkatkan keupayaan badan dalam merawat luka dan badan kita juga terpelihara dari bakteria, virus dan jangkitan.

Bukan sahaja untuk daya tahan badan kepada penyakit, ia juga diperlukan untuk membina kolagen, struktur protein penting dalam tisu penyambung. Vitamin C yang dimakan boleh membantu luka cepat sembuh, juga mampu melindungi kulit dari dirosakkan oleh radikal bebas dan gelombang ultra ungu.

2. Melindungi Dari Demam Biasa

Vitamin C mampu mengurangkan simptom demam dan bertindak sebagai anti-histamin yang berkesan dengan mengurangkan kesan tidak baik dari demam seperti sakit-sakit badan dan selesema.Vitamin C juga mengawal alergi yang menyebabkan demam. Ia mengurangkan paras histamin dan biasanya mempercepatkan baik demam.

3. Agen Anti-Oksida

Vitamin C adalah anti-oksida yang sangat hebat dan berkesan dalam melindungi badan dari radikal bebas yang memberi kesan tekanan oksidatif atau 'sel karat'. Ia boleh menyebabkan kesan kesihatan yang tidak baik seperti atherosclerosis yang boleh menyebabkan sakit jantung dan strok.

4. Merendahkan/Menyeimbang Tekanan Darah

Vitamin C boleh merendahkan tekanan darah tinggi dan mengurangkan kebarangkalian terkena penyakit tekanan darah tinggi dan juga masalah kesihatan yang menyebabkan tekanan darah tinggi.

5. Saluran Darah

Vitamin C memastikan saluran darah mengembang dengan baik. Pengembangan yang baik ini boleh menjauhkan penyakit atherosclerosis, kolestrol tinggi, sakit jantung dan sakit dada.

6. Mengimbangi Fungsi Badan Dari Keracunan Plumbum

Vitamin C membantu mengurangkan kadar plumbum dalam darah secara mendadak. Keracunan plumbum boleh menyebabkan masalah tumbesaran terutama di kalangan kanak-kanak.
Ia menyebabkan masalah pembelajaran, IQ lemah dan tumbesaran terbantut. Orang dewasa pula akan mengalami kegagalan buah pinggang dan tekanan darah tinggi disebabkan oleh keracunan plumbum.

7. Untuk Kurus

Vitamin C telah terbukti membantu untuk kurus dan mengekalkan berat yang ideal. Pakar pemakanan dan nutrisi biasanya memasukkan diet makanan tinggi Vitamin C dalam jadual pemakanan kerana terdapat kajian yang menunjukkan makanan yang kaya dengan Vitamin C boleh mengurangkan berat badan.
Para doktor mendapati dengan makan makanan yang kaya Vitamin C boleh merendahkan paras insulin, di samping menyimpan gula dan menukarkannya kepada lemak, insulin juga digunakan sebagai bahan bakar untuk kurangkan berat badan.

8. Mengawal Tekanan Badan

Vitamin C membantu badan mengatasi tekanan dengan mengawal paras tekanan, hormon dan kortisol yang tinggi.

9. Melindungi Mata Dari Mudah Mendapat Penyakit Katarak

Pupil mata kita memerlukan Vitamin C untuk berfungsi dengan baik. Kekurangan Vitamin C boleh menyebabkan katarak, di mana kanta mata menjadi lebih legap, menyebabkan penglihatan kabur dan boleh jadi buta di kalangan orang dewasa.

Pengambilan dos Vitamin C yang tinggi bole menhalang katarak dan meningkatkan aliran darah ke mata. 1000mg Vitamin C sehari boleh mengelakkan katarak dan meningkatkan penglihatan.

10. Menjauhi Penyaki Barah

Ciri-ciri anti oksida pada Vitamin C boleh melindungi sel dari kemusnahan DNA dan mutasi seterusnya mengelak dari barah untuk jangka masa panjang. Ia meningkatkan fungsi imunisasi badan dan mengelak sel barah tertentu terbentuk dalam badan.
Vitamin C juga mengurangkan risiko terkena semua jenis barah termasuk paru-paru, mulut,tekak, kolon/usus, perut dan esofagus. Ia juga membantu penghasilan semula Vitamin E, salah satu anti-oksida yang sangat baik. Vitamin C bukanlah mengatasi terus sel barah sedia ada, tetapi meningkatkan fungsi imun badan supaya boleh melawan sel barah.


11. Meningkatkan Tenaga

Vitamin C mengimbangi sistem dalam badan dalam apa jua keadaan. Ia membantu penghasilan dopamine dalam sistem saraf serta membantu fungsi adrenal dalam meningkatkan tenaga dalam badan.


12. Melindungi/Menjauhi Dari Mudah Mendapat Serangan Jantung

Vitamin C menghalang dari mendapat penyakit jantung dengan cara menghalang radikal bebal dari merosakkan dinding arteri yang boleh menyebabkan pembentukan plak. Nutrien ini menyebabkan kolestrol teroksida , kolestrol boleh menyebabkan serangan jantung.

Masalah darah tinggi juga dapat dikurangkan dengan Vitamin C. Vitamin C terbukti adalah cara paling murah menghalang kita dari terkena sakit jantung dan strok pada peringkat awal.

13. Mengawal Diabetes

Pesakit diabetes boleh mendapat manfaat dari Vitamin C kerana Vitamin C diperlukan untuk mengawal paras gula bagi mengurangkan risiko diabetes dan memulihkan simptom sedia ada.Makan Vitamin C boleh merendahkan glukosa dalam sel badan dan mengawal komplikasi diabetes.

14. Mengawal Athma

Kekurangan Vitamin C dalam badan berisiko mendapat pemyakit athma. Tambahan pengambila Vitamin C mampu mengurangkan penghasilan histamin dalam badan yang menyebabkan keradangan.Kebaikan Vitamin C Untuk Kulit  15. Melindungi Dari Sinaran Matahari 

Vitamin C melindungi kulit dari radikal bebas yang terhasil kerana kesan panahan cahaya matahari, pencemaran dan kesan merokok. Anti-oksida dalamVitamin C melindungi kulit dari radiasi ultraungu dan kesan terdedah kepada cahaya matahari. Vitamin C juga boleh mengurangkan kesan sunburn disebabkan oleh radiasi ultraungu yang seterusnya boleh menyebabkan barah kulit untuk jangka masa panjang.

16. Penghasilan Kolagen

Vitamin C diperlukan bagi menghasilkan kolagen pada kulit. Kolagen terdiri daripada komponen hydroxyproline dan hydroxylysine, 2 elemen untuk mengikat molekul yang membentuk kolagen. Ia menyebabkan kulit  menjadi gebu dan warna tona pada muka. Kekurangan kolagen menyebabkan kulit kusam dan tidak bermaya. Kolagen melembapkan kulit dari dalam dan mengurangkan kedutan dan tanda penuaan.

17. Agen Penyembuhan Luka

Vitamin C digunakan untuk menggantikan tisu yang rosak dalam badan  sekaligus menyembuhkan luka dengan lebih cepat. Luka yang lambat sembuh adalah tanda kekurangan Vitamin C. Vitamin C meningkatkan keanjalan kulit dan mempercepatkan tisu terbentuk bagi penyembuhan yang cepat.

18. Melindungi Dari Perubahan Warna Kulit.

Vitamin C melindungi DNA dari tindakbalas fotokimia yang menyebabkan tumor, perubahan warna kulit dan beberapa jenis barah kulit. Ia juga mengelakkan penghasilan Pyrimidine Dimers yang menjadi punca utama penghasilan melanoma (masalah kulit). Vitamin C juga mencerahkan kulit dari masalah jeragat dan tompok-tompok penuaan, membantu kelihatan lebih muda dan menjadikan kulit lebih lembut.

19. Memperbaiki tekstur kulit.

Kolagen juga menghasilkan struktur saluran darah yang baik dan Vitamin C membantu sistem aliran darah. Saluran darah yang berada bawah kulit membawa oksigen dan nutrien yang menghasilkan kulit yang sihat. Tanpa nutrien yang cukup, kulit akan jadi kasar dan kering. Krim yang mengandungi Vitamin C memperbaiki rupa dan tekstur kulit.

Ia juga meningkatkan pembentukan elastin yang menebalkan, melindungi dan memulihkan sel kulit. Kesan tebal pada sel mengekalkan kelembapan, tingkatkan aliran darah pada kulit dan menjadikan kulit gebu.


Kebaikan Vitamin C Untuk  Rambut

20. Meningkatkan Pertumbuhan Rambut

Pengambilan Vitamin C yang tidak cukup juga mungkin menjadi punca utama pelbagai masalah rambut. Kekurangan Vitamin C menyebabkan rambut kering dan bercabang. Ia adalah tanda tidak sihat pada rambut

Radikal bebas terbentuk secara semulajadi apabila badan kita menukarkan makanan kepada glukosa untuk tenaga. Radikal bebas merosakkan rambut dengan menyebabkan ia nipis dan rapuh. Masalah ini akan mengganggu pertumbuhan rambut. Ciri-ciri antioksida pada rambut mengurangkan pembentukan radikal bebas dan mengurangkan kesannya kepada badan. Makan Vitamin C yang cukup dalam diet seharian penting untuk melindungi dari radikal bebas.

Mereka yang mengambil jumlah Vitamin C yang banyak mempunyai rambut yang sihat, kuat dan lebat.


21. Melawan Kelemumur

Folikel rambut sering tersumbat kerana kelemumur dan kulit kering yang mati. Ia boleh merosakkan folikel rambut jika tidak dirawat dan menghalang pertumbuhan rambut. Vitamin C membantu melawan bakteria atas kulit kepala.

Ia membuang kelemumur dan membantu rambut untuk tumbuh dengan sihat. Ia juga mengelakkan kulit kepala dari gatal dan kering kerana Vitamin C ada ciri-ciri anti-viral.

22. Mengurangkan Keguguran Rambut.

Vitamin C melawan kekurangan kelenjar adrenal. Ia penting untuk mengurangkan rambut gugur dan menggalakkan lebih banyak rambut tumbuh kerana kelenjar adrenal adalah punca untuk seimbangkan hormon dalam badan.

23. Rambut yang lebat

Vitamin C membantu meningkatkan aliran darah dan menguatkan kapilari darah. Ia penting bagi menghasilkan rambut yang kuat dan lebat.

24. Melawan Masalah Rambut

Vitamin C adalah nutrien penting rawat rambut rosak dan melawan masalah rambut. Pemakanan yang mengandungi Vitamin C yang cukup boleh mengelakkan alopecia dan masalah botak bagi lelaki.
25. Mengelak dari Uban

Vitamin C bukan sahaja mengelakkan rambut gugur malahan membantu untuk mengekalkan warna asal rambut dengan mengelakkan kesan penuaan pada rambut.

Istimewa Sustained Release Vita-C Shaklee


Dapatkan Vitamin C Shaklee Anda Hari ini.
Harga : RM92.50 (180biji)
Tahan sehingga 6 bulan.

Sustained Release Vita-C

atau,

Hubungi saya untuk harga istimewa ataupun terus menjadi ahli serta dapatkan konsultasi eksklusif khusus buat pelanggan saya.

PM: https://www.facebook.com/messages/sitinurra77
Blog: http://celiksihat.blogspot.com/
Email: sitinurra77@gmail.com
SMS/WhatsApp: 019-5146495
COD Area: Bt Gajah, Siputeh, Tronoh, Sri Iskandar

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...