Tuesday, September 6, 2016

Penyebab Lenguh Kaki, Sakit Lutut & Sakit Tumit Tanda Osteoporosis & Osteoarthritis Mak dan Cara Tanganinya Di Peringkat Awal

Sambungan cerita mak saya yang baru menjalani pembedahan menggantikan sendi lutut kepada besi.  Sebelum tuh, masa kami adik beradik zaman-zaman sekolah lagi, kami memang menyaksikan mak yang bekerja keras kat rumah pagi petang siang malam menguruskan kami 7 beradik, memasak, membasuh, mengemas dan lain-lain lagi. Malah mak juga bagaikan lilin yang membakar diri.. mengandung dan beranak 7 kali, keguguran 1 kali.. mak tak sempat jaga diri sendiri, makan makanan yang bernutrisi tinggi lagi baik, cukup tidur dan sebagainya sebab kami bukanlah dari keluarga kaya. Mak memang mengalami masalah lenguh-lenguh kaki, sakit pinggang, sakit lutut dan sakit telapak kaki dari zaman muda, tapi mak hanya bertahan dan mengurut-urut sendiri kaki yang lenguh. Rupa-rupanya penyebab lenguh-lenguh kaki akibat berdiri lama, sakit lutut akibat berat badan yang tidak terjaga & sakit tumit mak adalah petanda-petanda proses Osteoporosis & Osteoarthritis telah berlaku.

Lenguh-lenguh Kaki, Sakit Lutut & Sakit Tumit Petanda Osteoporosis & Osteoarthritis dan Cara Tanganinya Di Peringkat Awal

Ade message penting sebenarnye yang nak saya share. Of coz sebelum operation mak mengikuti appointment-appointment health check up, pemeriksaan fizikal, x ray lutut & series ujian makmal beberapa tahun sebelum tu. 
Ini antara yg Doktor bgtau..

  • SEBENARNYA.. RAPUH TULANG MAK BUKANLAH BARU BERLAKU. MAK MENGALAMI OSTEOPOROSIS LEBIH 20 TAHUN YG LALU & SEKARANG DAH SEMAKIN MEMBURUK. Itu bermaksud proses osteoporosis telah pon mula berlaku di ketika usia mak 30an lagi.

  • BEGITU JUGA SENDI LUTUT.. DAH TERLALU KERING SEHINGGA SENDI TULANG LUTUT BERGESEL ANTARA 1 SAMA LAIN MENJADIKAN LUTUT BENGKAK (INFLAME)
  • BERAT BADAN YG BOLEH DIKATAKAN BERLEBIHAN JUGA.. MEMBURUKKAN KEADAAN SENDI2 MAK TERMASUK SENDI BUKU LALI
  • BEBERAPA TAHUN SEBELUM TUH MAK MEMANG  ADE MAKAN JAMU2 KAMPUNG HAMPIR 1 TAHUN SEBAB SAKIT LUTUT KAN.. (MURAH & HILANG SAKIT UNTUK BEBERAPA BLN) TAPI SAMPAI SATU MASA.. MAKAN JAMU PON TETAP SAKIT SANGAT2 LUTUT SEHINGGA KEADAANNYE SEPERTI JAMMED. DOKTOR SURUH TERUS STOP UBAT MEREPEK.
Sebenarnya, ada beberapa tindakan yang boleh kita lakukan bagi mengurangkan risiko penyakit Osteoporosis & Osteoarthritis dari berlaku di awal usia seperti
 Lenguh-lenguh Kaki, Sakit Lutut & Sakit Tumit Petanda Osteoporosis & Osteoarthritis dan Cara Tanganinya Di Peringkat Awal
  1. Lakukan senaman seperti jogging, cycling, berjalan kaki@treadmill 3 kali seminggu pon jadilah. Atau buat aktiviti riadah ringan & gardening. Amalkan gaya hidup sihat.
  2. Kurangkan pengambilan makanan bersifat asid & minuman berkafein. Makanan bersifat asid & minuman berkafaien dikatakan penyebab pelarutan kalsium di dalam tulang.
  3. Lebihkan makan sayur-sayuran dan buah-buahan, kurangkan makanan manis.
  4. Kawal berat badan & ikhtiarkan untuk mendapat berat badan yang ideal. Lebih berat badan@obesiti bukan hanya boleh mengundang pelbagai penyakit kronik di kemudian hari, tetapi berat badan yang berlebihan akan memberikan lebih bebanan kepada kaki khususnya dan lutut.
  5. Ambil suplemen tambahan seperti kalsium Ostematrix yang lengkap dengan Vitamin D dan Magnesium yang sangat-sangat membantu penyerapan kalsium dalam masa 30 minit dalam tubuh manusia. Boleh rasa perubahan selepas pengambilan Ostematrix ni seawal beberapa hari bagi wanita seusia 30an. Keperluan kalsium bagi wanita adalah sebanyak 1000mg sehari berbanding wanita hamil dan menyusukan anak, keperluan kalsium bertambah lebih sedikit dari keperluan wanita biasa.
  6. Pengambilan Collagen Shaklee & Vivix mampu memperbaiki lendiran dan tulang rawan yang diperlukan bagi mengatasi masalah Osteoarthritis
Lenguh-lenguh Kaki, Sakit Lutut & Sakit Tumit Petanda Osteoporosis & Osteoarthritis dan Cara Tanganinya Di Peringkat Awal
Mineral Penting Magnesium Terdapat Dalam Ostematrix Shaklee
Saya nak sharekan juga antara testimoni mereka yang berikhtiar dengan Vivix & Collagen bagi menangani masalah Osteoarthritis bagi mengelakkan pembedahan lutut.
Lenguh-lenguh Kaki, Sakit Lutut & Sakit Tumit Petanda Osteoporosis & Osteoarthritis dan Cara Tanganinya Di Peringkat Awal
Walaubagaimanapun, pilihan adalah di tangan masing-masing. Dapatkan pandangan pakar bagi setiap masalah anda. Tangani Osteoporosis & Osteoarthritis pada peringkat awal dengan suplemen yang bertepatan juga mampu menyelesaikan masalah ini.


Hubungi saya untuk harga istimewa Ostematrix & Set Sendi Tulang ataupun terus menjadi ahli serta dapatkan konsultasi eksklusif khusus buat pelanggan saya.

FB : Siti N Sheikh Abdullah
FB Page : CelikSihat Page 
Blog : CelikSihat 
Instagram : kakct_n
Email : sitinurra77@gmail.com
HP : 019-514 6495
WhatsApp : www.wasap.my/60195146495
COD Area : Tronoh, UTP, UITM, Bandar U & Seri Iskandar

Inshaallah saya sedia membantu anda!

Pengedar Shaklee Perak Pengedar Shaklee Ipoh Pengedar Shaklee Batu Gajah
Pengedar Shaklee Tronoh Pengedar Shaklee Seri Iskandar
Pengedar Shaklee UTP
Pengedar Shaklee UiTM Seri  Iskandar Pengedar Shaklee Bandar U Pengedar Shaklee Bota

1 comment:

Tinie Badri said...

Oo maknanya dari mudah dah kena jaga ambil kalsium secukupnya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...