Friday, May 12, 2017

BAYI TAK CUKUP SUSU? 5 CARA TERBAIK BANYAKKAN SUSU BADAN SECARA SEMULAJADI

Ramai di kalangan ibu-ibu menyusu merasakan bayi mereka tidak cukup susu atau tidak kenyang akibat merasakan susu mereka tidak banyak. Kesannya, mereka terdorong untuk memberi tambahan susu formula buat bayi mereka sejurus selepas bersalin atau hanya mampu menyusukan bayi mereka beberapa bulan sahaja selepas dilahirkan. Sebenarnya, dalam islam sendiri setiap bayi yang dilahirkan semestinya telah ditetapkan rezki buat mereka dan sudah pasti susu ibu adalah susu yang terbaik buat mereka. Namun untuk ibu menjayakan menyusukan bayi mereka sehingga berusia 2 tahun memerlukan persediaan awal belajar dan menimba pelbagai ilmu penyusuan seperti pemakanan sihat, teknik menyusu, pantang larang dan sebagai. Ini bertujuan untuk mempersiapkan diri ibu untuk menyusukan anak mereka setelah bersalin kelak. Oleh itu, hari ini kak ct nak share 5 CARA TERBAIK IBU MENYUSU BANYAKKAN SUSU BADAN AGAR BAYI DAPAT MENYUSU DENGAN PUAS.


Set Berpantang Shaklee dan Set Penyusuan Shaklee

Kak ct sendiri mempunyai pengalaman yang berbeza ketika menyusukan ketiga-tiga anak lelaki kak ct. Anak pertama dan kedua berjaya kak ct susukan sehingga mereka berumur setahun setengah. Di tambah faktor usia masih muda, tiada ilmu dan tak ambil tahu ilmu penyusuan, tidak bersedia serta bekerja pula pada masa tu. Namun kak ct bersyukur juga sebab masih boleh menyusukan bayi sehingga setahun lebih.

Memandangkan jarak perbezaan kehamilan anak ketiga dan anak kedua agak jauh (9 tahun), keterujaan kak ct agak tinggi. Kak ct lebih matang, lebih bersedia, banyak membaca dan mencari ilmu. Dan untuk kehamilan ini kak ct juga telah bersiap-siap menyediakan diri dengan makanan-makanan dan vitamin-vitamin terbaik untuk ibu hamil di sepanjang kehamilan kak ct. Memandangkan juga faktor usia yang telah meningkat serta pengalaman dua kali keguguran.

Alhamdulillah kakct hamil anak ketiga tanpa banyak masalah dan risiko. Dan buktinya anak ketiga juga masih lagi menyusu walaupon telah berusia 2 tahun lebih sekarang. Dari pengalaman yang menyeronokkan ini kak ct suka nak kongsikan bagaimana sebenarnya kita boleh lakukan sesuatu sekiranya kita bercita-cita untuk menyusukan bayi kita sehingga bayi berusia 2 tahun atau lebih. Ini kerana manfaat susu ibu ni memanglah sangat-sangat baik buat bayi, membantu membina daya tahan serta menjadi imuniti untuk bayi bagi melawan penyakit.

5 CARA TERBAIK UNTUK BANYAKKAN SUSU IBU


1. AMBIL MAKANAN SEIMBANG DAN BERNUTRISI TINGGI SEMASA HAMIL

Tahu tak, dengan menjaga pemakanan yang baik sedari hamil lagi mampu menyediakan tubuh ibu hamil untuk menyusukan anak kelak. Ramai yang menyangka bila mula hamil sahaja ibu perlu makan untuk 2 orang. Tanggapan ini salah sama sekali bahkan hanya mengundang kenaikan berat badan yang mendadak diikuti penyakit kencing manis ketika hamil. Banyakkan makan sayur-sayuran dan buah-buahan segar.

Makanan yang seimbang lagi baik semestinya akan dapat disalurkan dengan secukupnya buat bayi dalam kandungan. Justeru SET KEHAMILAN SHAKLEE sangat-sangat sesuai buat ibu hamil bagi membekalkan makanan bernutrisi tinggi.

Baca pandangan doktor berkenaan SET KEHAMILAN SHAKLEE SINI

2. SEMBUH & SIHAT DENGAN CEPAT SELEPAS BERSALIN

Walaupun rezki bersalin setiap orang berbeza-beza, ibu hamil perlu bersedia melalui fasa bersalin. Dengan ilmu dan banyak membaca membantu ibu untuk mempersiapkan diri untuk fasa bersalin dengan keadaan lebih bersedia.

Terdapat banyak testimoni ibu-ibu bersalin yang mengambil SET BERPANTANG EKSKLUSIF SHAKLEE kembali sembuh dengan cepat dan bertenaga sejurus selepas bersalin. Ibu bersalin yang luka lambat sembuh hanya akan mengalami masalah stress dan pelbagai masalah lain yang boleh menjejaskan hormon badan dari menghasilkan susu buat bayi yang baru lahir.

Baca Rahsia Luka Bersalin Ceaser Cepat Sembuh di SINI

3. MENYUSUKAN BAYI DENGAN KERAP DENGAN POSISI YANG BETUL

Set Berpantang Shaklee dan Set Penyusuan Shaklee

Perkara ini memang jelas. Penghasilan susu badan  adalah berdasarkan konsep DEMAND & SUPPLY. Direct breast feed akan meransang tubuh untuk memberi signal kepada otak supaya badan  menghasilkan susu badan. Oleh itu, ibu perlulah bersabar & sentiasa positif bahawa ibu ada susu dan susu sentiasa mencukupi serta mengenyangkan bayi anda. Susu badan dapat dihasilkan apabila mental ibu dalam keadaan yang positif, tenang dan gembira.


Set Berpantang Shaklee dan Set Penyusuan Shaklee


Teknik berurut dan memegang breast dengan kaedah yang betul akan membantu melancarkan pengeluaran susu. Muka bayi perlu dekat dengan breast ibu. Keseluruhan areola breast ibu perlu dihisap oleh bayi. Manakala sebelah tangan ibu boleh support pegang breast dengan keadaan jari dalam bentuk C (jari telunjuk, hantu, manis dan kelingking dirapatkan, jari ibu dijarakkan). Support pegangan bentuk gunting hanya membantutkan pengeluaran susu ibu.

Set Berpantang Shaklee dan Set Penyusuan Shaklee


4. MINUM AIR MASAK SECUKUPNYA

Kekurangan air dalam badan boleh mengganggu penghasilan susu ibu. Walaupon ibu menyusu masih di dalam pantang, adalah penting untuk ibu menyusu minum air masak secukupnya supaya badan ibu tidak terhidrat dan supaya badan boleh mengeluarkan susu secara terus menerus mengikut demand dari bayi.


5. MAKAN MAKANAN BERKHASIAT DAN BERNUTRISI TINGGI

Set Hamil Shaklee, Set Berpantang Shaklee dan Set Penyusuan Shaklee

Makanan berkhasiat dan bernutrisi tinggi penting untuk memastikan ibu menyusu terus kekal sihat dan bertenaga untuk menyusukan bayi mereka. SET PENYUSUAN SHAKLEE mampu membekalkan keseluruhan nutrisi yang diperlukan oleh ibu menyusu. Pengambilan vitamin tambahan ini dapat menampung lompongan-lompongan nutrisi semasa tempoh berpantang buat ibu dan bayi malahan pengambilan vitamin tambahan ini juga mampu mengawal masalah stress di kalangan ibu menyusu.

Testimoni pengguna SET PENYUSUAN SHAKLEE, baca SINI

Sekiranya ingin dapatkan SET PENYUSUAN SHAKLEE yang lengkap ini beserta konsultasi pengambilan vitamin dan khidmat nasihat berkenaan penyusuan ibu, bolehlah hubungi saya di,

FB : Siti N Sheikh Abdullah
FB Page : CelikSihat Page 
Blog : CelikSihat 
Instagram : kakct_shakleevitastore
Email : sitinurra77@gmail.com
HP : 019-514 6495
WhatsApp : www.wasap.my/60195146495
COD Area : Tronoh, UTP, UITM, Bandar U & Seri Iskandar

Inshaallah saya sedia membantu anda!

Pengedar Shaklee Perak 
Pengedar Shaklee Ipoh 
Pengedar Shaklee Batu Gajah
Pengedar Shaklee Tronoh 
Pengedar Shaklee Seri Iskandar
Pengedar Shaklee UTP
Pengedar Shaklee UiTM Seri  Iskandar 
Pengedar Shaklee Bandar U 
Pengedar Shaklee Bota

2 comments:

Mieza S said...

hahaha. aduh. malu. xboleh nak baca lagi. sbb belum jadi ibu. -_- perkongsian artikal yang menarik dan bermanfaat

Siti N Sheikh Abdullah said...

Trime kasih mieza sudi dtg melawat. Takpe amik sbgi ilmu keibubapaan utk masa2 akn dtg nnti bila bergelar isteri n ibu kelak, k.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...