LECITHIN
Lecithin merupakan suplemen yang
diekstrak dari kacang soya organic bukan-GMO. Setiap kapsul mengandungi 520mg
lecithin soya termasuk 80mg kolin dan 48mg inositol. Lecithin yang dirembeskan
oleh tubuh akan menghasilkan acetyl-kolin. Inositol, fosforus dan lemak tak
tepu. Lecithin membantu tubuh dalam menyerap vitamin A, D, E, K yang larut
lemak.
Kepentingan Lecithin :
Asasnya, lecithin berfungsi
sebagai 'pemecah lemak' (fat emulsifier). Lecithin didapati daripada
tisu haiwan dan tumbuh-tumbuhan seperti jagung, telur dan kacang soya.
Kandungan Lecithin :
Asid Linoleik (essential fatty
acid) – amat diperlukan oleh badan. Tapi badan kita tidak boleh
menghasilkannya, jadi ia perlu diambil melalui diet harian .
Kolin – satu komponen
neurotransmitter.
Asetikolina – bekal biokimia
untuk penghantaran mesej di dalam otak & sistem saraf.
Inositol – sebagai komponen utama
membran / selaput sel dalam tisu di seluruh badan.
Kegunaan Lecithin :
1. PALING UTAMA
- Untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids).
- Memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol.
- Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).
- Membantu kawal paras triglycerides.
- Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah.
- Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol.
2. PENTING UNTUK FUNGSI OTAK
- Acethylcholine penting untuk fungsi otak - berfikir, ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan, bercakap, tidur, penghadaman dsb.
- Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Jika bekalannya cukup, maka fungsi-fungsi ini dapat dilakukan. Jika tidak fungsi itu akan tergugat. Acethylcholine dihasikan dari cholin. Cholin mudah diperolehi dari lecithin.
- Lecithin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine – kerana 30% otak adalah terdiri daripada lecithin, manakala 70% lemak di hati (liver) adalah lecitin.
3. UNTUK WARGA TUA
- Lecithin amat diperlukan bagi mereka yang uzur oleh sebab angin, stroke (angin ahmar) dan sakit-sakit yang biasa dialami oleh kaum tua.
- Mengurangkan berlakunya masalah pembuluhan tersendat yang menjadi punca darah tinggi, sengal sendi, sejuk kaki dsb.
4. UNTUK PENGHADAMAN
- Lecithin diperlukan untuk menghasilkan bahan kimia yang dipanggil bile daripada kolesterol. Bile amat penting untuk proses penghadaman
5. UNTUK SEL
- Lecithin penting untuk mengangkut, menghantar bahan-bahan lemak dari makanan ke sel-sel.
- Choline & lecithin menguatkan selaput sel-sel neuron dan semua sel-sel tubuh badan kita
6. UNTUK KESIHATAN KARDIOVASCULAR (SISTEM JANTUNG)
- Fungsi utama lecithin adalah sebagai “Fat Emulsifier “ ia amat penting untuk perlindungan sistem jantung.
No comments:
Post a Comment